Deze lieve agapornis (foto) verandert in het voorjaar en het najaar, tijdens de ruiperiode, wel eens in een zenuwachtige bijtende agapornis. Hij is dan druk in de weer met het verzamelen van takjes en mijn boeken zijn niet veilig. Hij stopt de takjes in zijn staart en brengt ze naar de kokosnoot. Plato beschermt de kokosnoot fel tegen indringers. De andere vogel, Vivaldi, doet af en toe met Plato mee maar wil ook graag spelen buiten de kooi. Op een gegeven moment is Plato echt uit balans en kan dan agressief uitvallen en is continu zenuwachtig zichzelf aan het schoonmaken wanneer iemand naar hem kijkt. Ook Vivaldi is er de dupe van. Plato is dan zo geobsedeerd bezig met zorgen voor de kokosnoot en zijn eigen en Vivaldi's verenkleed, dat hij vaak veertjes van Vivaldi plukt. Vivaldi vind het dan niet meer zo leuk bij Plato en gaat daarom de hele tijd bij mij zitten. Ik had geen ervaring met Bach bloesems bij vogels maar een paar druppels bachremedie opgelost in bronwater zou vast geen kwaad kunnen. Voor het zenuwachtige en plotse uitvallen gaf ik Plato Cherry plum, voor het overdreven zorgen en moederen Chicory en voor de behoefte van het schoonmaken van zichzelf en Vivaldi gaf ik hem er een druppel Crab Apple bij. Ik maakte er een receptuurflesje van en druppelde het op een trosgerstje. Agapornissen zijn dol op trosgerst. Binnen een dag, na een paar keer een remedie op een trosgerstje, merkte ik iets aan Plato. Hij maakte weer contact en zat minder vast in zijn standaard patroon. Na een paar dagen Bach bloesems waren Plato én Vivaldi weer vrolijk. Vivaldi had nu ook af en toe de taak om op de kokosnoot te passen en dan zat Plato buiten de kooi. Het is geweldig hoe snel en hoe mooi Bach bloesems bij dieren werken. Plato is nu weer 'a loving lovebird' en daar houdt Vivaldi ook wel van.
0 Comments
In de paardenwereld werken we niet alleen met de diersoort paard, maar ook met veel verschillende karakters binnen deze diersoort. Van rassen wordt vaak gezegd dat ze een bepaald karakter hebben. Arabieren zijn loyaal, tinkers zijn onverstoorbaar en shetlanders zijn eigenwijs. Ras en erfelijke factoren spelen natuurlijk een rol in de vorming van gedrag, en ook omgevingsfactoren en gezondheid zijn mede bepalend. Toch is er altijd iets dat een dier bijzonder maakt. Iets dat meer is dan een optelsom van omgevingsfactoren en DNA. Elk dier is anders en daarom is er geen één universele trainingsmethode die voor alle paarden (en mensen) even goed werkt.
Paarden worden vaak ingedeeld in bepaalde karakters. Zo zijn er ook Bach typen. Dit zijn karaktertypes die helpen om een bepaald gedrag te begrijpen. Zo is het type Holly in negatieve toestand jaloers en wantrouwend. Vaak komen deze negatieve gevoelens voort uit onzekerheid en bij dieren zijn ze vaak het gevolg van onnatuurlijke omstandigheden. Toch zou een Oak type, een van nature krachtig type, waarschijnlijk niet in deze toestand komen. In kuddes kun je rekening houden met karakters. Drie bazige Vine types, een volgzame Centaury en slechts één plaats om hooi te eten geeft een mager Centaury paard. Met trainingen is het ook goed om rekening te houden met het karakter van je paard. Een Pine type voelt zich al snel ‘schuldig’. Als hij een opdracht graag goed wil uitvoeren maar er eigenlijk nog niet aan toe is, zal zo’n paard het toch doen. Wanneer het dan niet goed lukt en je geeft het paard een standje, zal het paard de volgende keer nog krampachtiger zijn best doen. Dit komt de mentale en fysieke gezondheid van het paard niet ten goede. In de paardenwereld zijn nog veel meer karakterindelingen te vinden. Veel Bach types hebben overeenkomsten met karakters uit het boek ‘Paardenpersoonlijkheden’ van K.F. Hempfling. De Gebruikte lijkt bijvoorbeeld wat op de Centaury, de Duif op de Aspen en de Chestnut bud op Het kind. De elementen aarde, water, vuur, metaal en hout worden ook vaak als indeling gebruikt. Al deze karakterindelingen kunnen je helpen om het gedrag van je paard beter te leren begrijpen, maar het zijn nooit vaste patronen. Paarden blijven altijd verrassend en elke interactie geeft weer een andere reactie. Wat voor karakter heb je zelf eigenlijk? |
Blogs van LisetteHier schrijf ik over ervaringen en informatie over natuurgeneeskunde en horsemanship Categories
Alles
Archives
Februari 2019
|