- Voeding -
Goede kwaliteit hooi verdeeld over de dag en natuurlijk weidebeheer met kruiden
Wat er in ieder geval aan de basis van goede paardenvoeding hoort te staan, is voldoende structuurrijk ruwvoer. Natuurlijk weidebeheer (en weidegang!) met kruiden of een kruidenstrook zorgen in principe voor de basis. Gedomesticeerde paarden eten graag kruiden en ze hebben vaak een specifieke voorkeur voor een bepaald kruid. Dit kan met smaak, maar ook met behoefte te maken hebben. Wanneer paarden een vitamine en mineralensupplement krijgen, verliezen ze interesse in bepaalde kruiden, grond en bast van bomen. Ook wanneer de grond (kunstmatig) bemest wordt, verliezen paarden vaak interesse in bepaalde kruiden. Daarbij of als weidegang niet mogelijk is, in plaats daarvan, zorg je voor een goede kwaliteit structuurrijk hooi en voldoende beweging. Zorg dat er niet meer dan 6 uur tussen voerbeurten zit aangezien de kans op maagzweren toeneemt naarmate paarden langer dan 6 uur zonder voer staan. Beweging is nodig voor een goede darmwerking en speelt dus ook een rol bij een goede vertering.
Krachtvoer, een individuele zaak maar in geen geval te veel suiker en graan
Naast goed ruwvoer zou je een krachtvoeder kunnen gebruiken. Dit is echter lang niet altijd nodig als je ruwvoer goed is en het paard een kruidenstrook ter beschikking heeft. Er zijn veel verschillende krachtvoeders, de keuze hangt af van verschillende factoren:
- Het ras van het paard. Tegenwoordig zijn er veel rasgebonden brokken/muesli op de markt. Deze houden bijvoorbeeld meer rekening met de soberheid van koudbloedrassen. Suikers en zetmeel zijn in deze voeding laag. Bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid, maar ook bij rotstraal en maagzweren, is het verstandig weinig suiker en zetmeel te voeren. Zetmeel kan eigenlijk voor alle paarden beter laag gehouden worden. Zeker wanneer ze geen sportprestaties moeten leveren. Paarden hebben nagenoeg geen amylase (het enzym dat zetmeel afbreekt) in het speeksel en de pancreas produceert een lagere en wisselende hoeveelheid (alfa-)amylase in vergelijking met andere diersoorten. Paarden zijn dus niet gemaakt om veel suiker en zetmeel te verteren.
- De samenstelling van elke snede hooi, voordroog of kuilvoer. Je kunt je ruwvoer laten testen op voedingswaarden en aan de hand daarvan een brok op maat laten maken. Dan dien je uiteraard ook rekening te houden met het grondwater.
- Het grondwater. Mineralen en metalen in het grondwater kunnen de opname van voedingsstoffen beïnvloeden. Te veel ijzer in het grondwater kan de opname van zink en koper belemmeren. Ook een overschot aan mangaan zou dit doen. Het grondwater in Nederland wordt soms wegens samenstelling afgekeurd voor paarden. Zuurstofarm water met een overschot aan ijzer is vooral te vinden in grondwater uit een diepe bron. Op basis van het ijzeroverschot in het grondwater en de algemene tekorten in hooi, zijn er tegenwoordig verschillende balancer brokken op de markt. Je kunt echter ook je grond en grondwater laten controleren door de gezondheidsdienst voor dieren en meten of er inderdaad iets mis mee is. Mocht er wat mis zijn met het grondwater, dan zijn er ook andere maatrgelen die je kan treffen, zoals het plaatsen van een ijzerfilter of ontharder.
- De situatie van het individuele paard. (leeftijd, dracht, ziekte, stress, zogend, training)
Al deze factoren zijn van invloed op de voederbehoefte van het paard. Het is een intensieve taak om met alle factoren rekening te houden, zeker wanneer je veel paarden hebt. Want al heb je je brok aangepast op je ruwvoer en het grondwater, dan is er nog het individuele paard in zijn individuele levensfase en situatie.
Om dicht bij de natuur van het paard te blijven, kun je natuurlijke krachtvoeders bijvoeren. Wiesencobs is hier een voorbeeld van. Het is Alpenhooi van 60 verschillende soorten kruiden en grassen en wordt gebruikt als krachtvoer. Spirulina wordt ook als krachtleverancier en mineralensupplement gebruikt maar is af te raden bij drukke paarden vanwege de stimulerende werking. Verder zijn er verschillende kruiden die boordevol vitaminen en mineralen zitten en die je, bij gebrek aan een kruidenstrook, ook zo kan aanbieden. Mijn ervaring met deze manier, is dat paarden de kruiden of wiesencobs niet eten wanneer ze het niet nodig hebben. Ze kunnen er een aantal weken van genieten en laten het op een gegeven moment staan. Met kruiden gaat dat naar mijn ervaring net zo. Het voordeel van een kruidenstrook of kruiden in de wei, is echter dat het paard op zijn eigen tijd de kruiden kan nemen.
Bronnen:
- R.G. Geor, P.A. Harris, M.Coenen. Equine applied and clinical nutrition. Health, welfare and performance. Philadelphia: Saunders Elsevier; 2013
- G. McCarthy, Pasture management for horses and ponies. Kent: BSP Professional books; 1987
- http://www.voervergelijk.nl/informatie/117/ruwvoer-analyseren
- Dr. Guillaume Counotte. Drinkwater voor paarden niet altijd van de beste kwaliteit. De gezondheidsdienst voor dieren. Beschikbaar via: http://issuu.com/gezondheidsdienstvoordieren/docs/ho5_gd_katern-nieuweproef/5
- http://thenaturallyhealthyhorse.com/zinc-deficiency-horses/